Introductie

Seattle, stad in de staat Washington, aan een arm van de Puget Sound en aan Lake Washington, met 517.000 inw. (agglom. Seattle-Tacoma ca. 2,5 miljoen inw.).

Seattle is de belangrijkste stad in het noordwesten van de Verenigde Staten en bezit een goede haven met belangrijke im- en exporthandel (vnl. gericht op Oost-Azië), dokfaciliteiten en scheepsbouw. Seattle is ook thuishaven van een niet onaanzienlijke vissersvloot (vnl. heilbot).

De belangrijkste industrie omvat vliegtuigbouw (Boeing), computer software (Microsoft) en raketconstructie. Voorts o.m. productie van elektronica, precisie-instrumenten, kunststoffen, ijzer en staal, machines, elektrische apparatuur en voedingsmiddelen (o.m. koffie). Aanzienlijk toerisme.

Seattle is uitgangspunt van diverse scheepvaartlijnen, tevens een knooppunt van luchtlijnen (twee vliegvelden) en auto- en spoorwegen. Er zetelt een rooms-katholiek aartsbisschop en de stad is zetel van de University of Washington (gesticht 1861), van de katholieke Seattle University, Seattle Pacific University, Bastyr University en een conservatorium. Het Seattle Art Museum, gehuisvest (sinds 1991) in een gebouw van de hand van Robert Venturi, bezit vnl. lokale, Afrikaanse en oosterse kunst, de Henry Art Gallery is gespecialiseerd in 19de- en 20ste-eeuwse (Europese) schilderkunst. Ten noordwesten van het stadscentrum (verbinding via monorail) ligt Seattle Center (gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1962), met o.m. een overdekt amfitheater, een operagebouw (thuisbasis van o.m. de Seattle Opera, het Pacific Northwest Ballet en het Seattle Symphonie Orchestra), verschillende theaters en een expositie over moderne techniek.

Het winkelcentrum North Gate (1947-1950) door J. Graham stond model voor winkelcentra over de gehele Verenigde Staten; van Graham is ook de Space Needle, gebouwd voor de wereldtentoonstelling, een slanke, 185 m hoge toren met bovenin een draaiend restaurant. Bezienswaardig zijn voorts de gerestaureerde Pike Place Market en Pioneer Square (met de zgn. underground city), en het Museum of Flight (luchtvaartmuseum). Er vinden in Seattle jaarlijks verschillende festivals plaats (o.m. film en kunst).

Geschiedenis

De stad ontstond rond een nederzetting uit 1852 die zich bezighield met bosbouw en houtexport. Groei begon na het gereedkomen van een transcontinentale spoorlijn naar Tacoma, ten zuiden van Seattle.

De stad fungeerde als toegangspoort en toeleveringscentrum naar Alaska en Canada tijdens de goldrush die in 1897 begon. Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen de havenactiviteiten in belang toe. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt de economie gedomineerd door de lucht- en ruimtevaartindustie.

De afgelopen decennia kreeg ook het culturele leven een belangrijke impuls. Begin jaren negentig kwam de stad in de belangstelling als bakermat van de grunge, een stroming in de popmuziek.

Bekijk foto’s van Seattle