Nieuws
Verenigde Staten van Amerika

Ga naar nieuwsarchief

Druk op F5 voor de nieuwste versie

25 oktober 2007

Bosbranden Californië nemen af

In Californië lijken de grootste problemen met de bosbranden achter de rug. De schroeiende Santa Ana-wind is gaan liggen, waardoor de kans dat de branden kunnen worden bedwongen is toegenomen.

Er woeden nog zo'n 20 natuurbranden, vooral in de omgeving van San Diego, in het zuiden. Het vuur bij Malibu is geblust. Daar kunnen de bewoners terug naar hun villa's.

Doodgeschoten
De politie van San Bernardino, ten oosten van Los Angeles, heeft een man doodgeschoten die brand zou hebben gesticht. Het gaat om een 27-jarige man die in zijn auto vluchtte toen agenten hem aan wilden houden.

Toen hij een politiewagen ramde, werd hij doodgeschoten.

Onderzoekers gaan er vanuit dat zeker twee grote branden zijn aangestoken. De autoriteiten hebben een beloning uitgeloofd van 70.000 dollar voor tips die leiden tot de arrestatie van brandstichters.

Volgens gouverneur Schwarzenegger zijn ongeveer 1500 huizen verwoest en worden nog 25.000 gebouwen bedreigd. Bijna één miljoen mensen zijn gevlucht.

Dode
Ruim 1700 km2 land is in de as gelegd. Dat is de helft van de provincie Zuid-Holland.

Er is één dode gevallen. Dat getal verbleekt bij de 22 slachtoffers die vielen in 2003 bij bosbranden. Verschillende factoren zouden hieraan hebben bijgedragen.

Zo was er een telefoonboom in werking die zorgde voor de evacuatie van ruim een half miljoen mensen, tien keer zoveel als vier jaar geleden.

Ook hebben de autoriteiten geleerd van orkaan Katrina om sneller te reageren. Scholen werden gesloten en mensen werd verzocht om thuis te blijven en niet op weg te gaan als dat niet nodig was.

Rijkdom
Een andere onderscheidende factor bij deze brand in tegenstelling tot rampen als Katrina, was rijkdom. In de hardst getroffen gebieden staan veel dure huizen met brede straten.

Minder rijke gebieden hadden voordeel bij de lage bevolkingsdichtheid en makkelijke toegang tot wegen.

Alleen al rond de stad San Diego bedraagt de schade volgens autoriteiten 1 miljard dollar (700 miljoen euro).

President Bush bezoekt vandaag de rampgebieden.

‘Er zijn lessen geleerd van Katrina’

Bijna een miljoen mensen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor de bosbranden in het zuidelijke deel van California, de grootste evacuatie in de geschiedenis van de Amerikaanse staat. Er zijn slechts zes doden door het vuur gevallen. dankzij de tijdige, grootschalige evacuaties en heldere noodmaatregelen bleef ook het aantal gewonden beperkt.

De onberekenbare wind nam gisteren af in kracht, zodat de brandweer voor het eerst flink terrein kon winnen op de tientallen branden tussen Los Angeles en San Diego. Bijna 2.000 vierkante kilometer is platgebrand, terwijl meer dan 1.500 huizen in vlammen zijn opgegaan. Gisteren vochten nog 7.000 brandweerlieden uit diverse staten tegen het vuur.

President Bush betitelde de branden eerder deze week als noodtoestand. Gisteren ging hij een stap verder door Zuid-California als ‘groot rampgebied’ aan te merken. Dankzij die betiteling kan de federale hulp snel en effectief op gang komen en blijven. Bush bezoekt de staat vandaag.

In de Amerikaanse media werd gewezen op het verschil tussen de trage overheidsreactie op de orkaan Katrina in New Orleans in 2005, en de effectieve reactie in California. Vooral de daadkracht van gouverneur Schwarzenegger en de betrokken burgemeesters is opgevallen. Maar ook de federale overheid is aanmerkelijk actiever dan in 2005. ‘Er zijn lessen geleerd van Katrina’, zei gisteren de woordvoerster van het Witte Huis.

Bij rampen in de VS worden doorgaans de reservisten van de Nationale Garde ingezet. De suggestie in sommige media dat de Garde ontoereikend kon reageren omdat er 3.000 Californische soldaten in Irak dienen, werd door luitenant-generaal Steven Blum van de Garde tegengesproken. ‘We zijn zeer, zeer voorzichtig geweest geen capaciteiten weg te nemen bij de staat California’ vanwege het jaarlijkse gevaar van bosbranden, zei Blum. Zeker 1.500 gardisten zijn ingezet; nog 17 duizend mensen zouden inzetbaar zijn.

De vrijwillige evacuatie van zeker 900 duizend bewoners – California kan mensen bij wet niet dwingen hun huis te verlaten – is soepel verlopen. Schwarzenegger kreeg hier complimenten voor in de lokale media. Ook het nieuwe waarschuwingssysteem in de westelijke staat is positief ontvangen.

Evacues konden zich melden in sportstadions, zoals het Quallcomm Stadium in San Diego. Voor de 8.000 geevacueerden was daar meer dan voldoende voedsel, gekoelde ruimte, alsmede yoga- en therapiesessies. ‘Het is bijna beschamend, vergeleken met wat we hoorden over Katrina’, zei een gevluchte man op CNN. ‘Het is hier fenomenaal.’

Vermeend brandstichter Californië doodgeschoten

In de Amerikaanse staat Californië is een vermoedelijke brandstichter door de politie doodgeschoten. De man sloeg op de vlucht terwijl hij zich in de buurt van een van de brandhaarden bevond. Een andere verdachte van brandstichting is gearresteerd.

Dat meldt de Amerikaanse krant Los Angeles Times. Het dodelijke schietincident had plaats op de universiteitscampus van San Bernadino.

Vlucht
De politie probeerde de 27-jarige verdachte aan te houden, maar die vluchtte weg in zijn auto. Toen hij ook nog eens politieauto’s begon te rammen begonnen agenten gericht op hem te schieten. Of hij ook echt branden heeft gesticht is niet bekend, aldus de politie. Hesperia, 120 kilometer noordoostelijk van Los Angeles, arresteerde de politie een 48-jarige man. Een automobilist verklaarde gezien te hebben dat de man langs de weg brand stichtte.

Oostenwind
Intussen zijn vijf mensen overleden door de bos- en struikbranden in Californië. Er woeden nog 22 branden. Hiervan heeft de brandweer er gisteren zeven onder controle gekregen. Honderdduizenden mensen moesten worden geëvacueerd. Gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger besloot toen om de noodtoestand uit te roepen.

Autoriteiten verwachten dat de branden beter te bestrijden zijn, nu de harde oostenwind is gaan liggen.

De schroeiende Santa Ana-winden die sinds zondagavond met uitschieters tot 150 kilometer per uur over het land raasden, zijn gaan liggen. Er waait nu een bries vanaf zee waardoor de bijna 8900 brandweerlieden de kans krijgen om in het offensief te gaan.

Aangestoken
Onderzoekers gaan er vanuit dat zeker twee grote branden zijn aangestoken. De autoriteiten hebben een beloning uitgeloofd voor tips die leiden tot de arrestatie van brandstichters.

De politie zet intussen meer personeel in om plunderingen te voorkomen.

De Amerikaanse president George W. Bush brengt vandaag een bezoek aan het door de banden getroffen gebied.

24 oktober 2007

'De mens is aanstichter bosbranden'

Californië is tot rampgebied uitgeroepen vanwege de hevige bosbranden. Ook in Griekenland brandden deze zomer duizenden hectaren bos af, met 64 doden als gevolg. Is er sprake van een trend?

Op het eerste gezicht lijkt klimaatverandering een belangrijke oorzaak van bosbranden. Maar volgens wetenschappers is de mens ook een belangrijke aanstichter. ‘Door moderne communicatiemiddelen trekken we steeds verder het bos in’, zegt Frits Mohren, hoogleraar bosecologie en bosbeheer van de Wageningen Universiteit. ‘Mensen bouwen huizen diep in de bossen. Hierdoor wordt het risico op bosbranden veel groter’.

Ook wordt het bos op sommige plaatsen minder intensief beheerd, zoals in het Middellandse Zeegebied. ‘Door ontvolking van het platteland, wordt het gebied minder gekapt en beheerd. Hierdoor wordt het bos steeds dichter en dus vatbaarder voor branden’, stelt Mohren.

In Italië en Griekenland woedden afgelopen zomer hevige bosbranden. Daarbij kwamen 64 mensen om het leven. Naar schatting is er al ruim 5.000 vierkante kilometer bos verbrand. Elk jaar breken er in Europa zo'n 45 duizend bosbranden uit.

Johan Goldammer van het Global Fire Monitoring Center, een instituut dat zich bezig houdt met het in kaart brengen van branden wereldwijd,vindt het moeilijk om vast te stellen of sprake is van een wereldwijde trend. Hij ziet in een aantal gebieden een toename van het aantal bosbranden, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, het Middellandse Zeegebied en Indonesië. ‘De ontwatering van natte gebieden voor de aanleg van oliepalmplantages was daar een belangrijke oorzaak van’, stelt Mohren.

'Satans-winden' voeden branden Californië

De Santa Ana-winden die elk jaar in het najaar en begin van de winter over het zuiden van Californië waaien, komen dit keer wel op een heel slecht moment. Door de heersende droogte en de hoge temperaturen wordt het de perfecte storm voor de enorme vuurzeeën die de Amerikaanse staat teisteren, zei gouverneur Arnold Schwarzenegger volgens lokale media op woensdag.

Santa Ana-winden ontlenen hun naam mogelijk aan de Spaanse uitdrukking Santana-winden of de 'vientos Satanás' (de winden van satan). Andere verklaringen voor de naam wijzen naar de Santa Ana-bergen, de Santa Ana-rivier en de Santa Ana Kloof in het zuiden van de staat.

Het meteorologische fenomeen is vergelijkbaar met de föhnwinden in het alpengebied. De winden vinden hun oorsprong in het massief tussen de Sierra Nevada en de Rocky Mountains. Warme steeds droger wordende lucht rolt van de westelijke berghellingen van de Sierra Nevada naar beneden richting de kustvlakten, warmt in een zeer hoog tempo verder op en verliest steeds meer vocht.

De droge schroeiende valwind, die volgens de mythen zo uit de mond van de duivel zou kunnen komen, zeker als ze gepaard gaat met allesverzengende branden, kan vooral in diepe kloven storm- en soms zelfs orkaankracht bereiken. In meer open gebieden zoals in San Diego en in Los Angeles ligt de snelheid normaliter zo rond de 18 meter per seconde ofwel windkracht 8.

Meteorologen hebben goed nieuws voor de brandweer, die momenteel weinig kan uitrichten tegen de vuurstormen. De Santa Ana-winden gaan naar verwachting woensdagavond liggen.

Brand drijft bijna miljoen mensen op de vlucht


De autoriteiten in de Amerikaanse staat Californië hebben 900.000 mensen opdracht gegeven hun huizen te verlaten. Hun woningen dreigen in de as te worden gelegd door de al drie dagen durende bosbranden. Zeker twee mensen zijn omgekomen, zo meldde CNN woensdag.

In de staat aan de westkust woeden zestien grote branden. Al 161.000 hectare is in vlammen opgegaan. Meer dan 1600 huizen en bedrijven zijn verwoest. Nog eens 56.000 woningen worden bedreigd. Het zwaarst getroffen is de regio rond de stad San Diego. Hier zijn meer dan een half miljoen mensen geëvacueerd en zijn 1300 gebouwen verbrand. De politie meldde verscheidene plunderaars te hebben opgepakt. Ziekenhuizen, bejaardenhuizen en gevangenissen in San Diego zijn ontruimd.

Malibu

Zeker 37 mensen raakten gewond, onder wie zeventien brandweerlieden. In het welvarende Malibu bij Los Angeles worden veel huizen van Hollywood-sterren bedreigd. Harde wind wakkert de brandhaarden in de kurkdroge gebieden aan waardoor ze niet onder controle zijn te krijgen.

Verscheidene televisieseries in Hollywood zijn door de branden in de problemen gekomen. Opnames voor onder meer de politieseries CSI en 24 moesten worden geschrapt, aldus de website van de televisiezender Access Hollywood.

Bush

President George Bush bezoekt het gebied donderdag om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de ramp. Hij heeft zeven districten tot rampgebied uitgeroepen, waardoor het makkelijker is hulp te sturen.

Volgens de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger reageert Washington "veel sneller" dan bij crises in het verleden. Minister Michael Chertoff (Binnenlandse Veiligheid) zei dat Washington heeft geleerd van het debacle rond de orkaan Katrina die in 2005 in het zuiden huishield. Toen kreeg de federale overheid zware kritiek te verduren, omdat de hulp veel te traag op gang kwam.

Hulpoperatie

De federale rampenbestrijdingsdienst FEMA zet vanuit het Qualcomm Stadium in San Diego de hulpoperatie op. In het stadion zitten meer dan 10.000 mensen die door het vuur op de vlucht zijn gedreven. De federale overheid stuurt veldbedden, dekens en andere voorraden voor de geëvacueerden.

Schwarzenegger riep de Nationale Garde op om de brandweer te helpen bij de bestrijding van de branden. De plaatselijke brandweerkorpsen kampen met een groot tekort aan mankracht en materieel. Volgens critici heeft de lokale overheid weinig geleerd van de verwoestende brand van vier jaar geleden.

Toen werden 5000 gebouwen verwoest en kwamen zeker vijftien mensen om. Volgens critici is daarna te weinig gedaan om de brandweer en politie te versterken om dergelijke rampen te voorkomen. De lokale overheid kwam de afgelopen jaren met een plan voor extra belastingen op hotels om daarmee de brandweer te versterken. Dit werd door de lokale bevolking afgewezen.

Hollywoodacteurs

Bekende Hollywoodacteurs hebben hun medeleven getoond met de slachtoffers. Tom Cruise zei dat hij de verwoestingen betreurt. Acteur John Travolta zei tegen de Britse omroep BBC dat hij over het gebied is gevlogen en dat het er dramatisch uitziet.

Hulp voor California komt op gang


Washington is California te hulp geschoten bij de bestrijding van de bosbranden die de Amerikaanse staat sinds enkele dagen teisteren. President George Bush riep dinsdag het zuiden van California tot rampgebied uit om het sturen van hulp makkelijker te maken.

Volgens de Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger reageert Washington veel sneller dan bij crises in het verleden. Minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff, die ook is belast met rampenbestrijding, beloofde veldbedden, dekens en andere voorraden voor de vele tienduizenden geevacueerden.

De federale rampenbestrijdingsdienst FEMA zal vanuit het Qualcomm Stadium in San Diego de hulpoperatie opzetten. In het stadion zitten zeker 10.000 mensen die door het vuur op de vlucht zijn gedreven.

Advies
De autoriteiten van San Diego gaven 200.000 mensen advies hun huizen te verlaten, nadat naar schatting al 300.000 inwoners elders een veilig heenkomen hadden gezocht. Ook ziekenhuizen, bejaardenhuizen en gevangenissen zijn ontruimd tijdens de grootste evacuatie in de geschiedenis van de stad tegen de Mexicaanse grens.

Gouverneur Schwarzenegger riep de Nationale Garde op om de brandweer te helpen bij de bestrijding van de talrijke natuurbranden. Ook heeft hij het leger om blusvliegtuigen gevraagd. De plaatselijke brandweren kampen met een tekort aan mankracht en materieel. Buurstaten stuurden al extra brandweerlieden en blustoestellen.

Ruim 1100 vierkante kilometer zouden al in vlammen zijn opgegaan. Bijna 900 gebouwen zijn verwoest, vooral woonhuizen en bedrijven. Tot nog toe kwam een persoon om. Zeker 37 mensen raakten gewond, onder wie zeventien brandweerlieden. In het welvarende Malibu bij Los Angeles worden veel huizen van Hollywood-sterren bedreigd.

Harde wind wakkert de brandhaarden in de kurkdroge gebieden aan waardoor ze niet onder controle zijn te krijgen. De wind houdt nog steeds hard aan, waardoor het extreem moeilijk is om de branden te stoppen, aldus een woordvoerder van de brandweer van San Diego.

Vrees
De brandweer vreest voor de stad als de wind niet gaat liggen. Het vuur zou door de hele metropool kunnen trekken tot aan de Stille Oceaan.

Volgens sheriff Bill Kolender van San Diego lijken de branden die van 2003 te gaan overtreffen. Toen werden 5000 gebouwen, waaronder 3000 huizen, verwoest en kwamen zeker vijftien mensen om het leven.

Bekende Hollywoodacteurs en andere sterren hebben hun medeleven getoond met de slachtoffers. Tom Cruise liet weten dat hij de verwoestingen betreurt en alle bewoners in het getroffen gebied sterkte gewenst. Acteur John Travolta zei tegen de Britse omroep BBC dat hij over het gebied is gevlogen en dat het er dramatisch uit ziet. Zangeres Britney Spears gaf toe erg bang te zijn voor het vuur, maar denkt dat haar woning nog niet is getroffen.

Opnieuw dode door branden in California

De hevige branden in de Amerikaanse staat Californië hebben een tweede mensenleven geëist. Dat maakten de autoriteiten woensdag bekend, meldde CNN woensdag.

Het vuur verwoestte inmiddels al 1300 huizen, terwijl zeker 56.000 huizen worden bedreigd door de vlammen. Meer dan een half miljoen mensen zijn geëvacueerd, vooral in de regio rond San Diego.

President George Bush bezoekt het gebied donderdag om zich ervan te vergewissen dat de staat alle hulp krijgt. Eerder kondigde hij al voor het crisisgebied de noodtoestand af om de hulpverlening te versnellen.

De reactie staat in schril contrast met het langzame optreden van het Witte Huis nadat orkaan Katrina in 2005 had toegeslagen in New Orleans. De regering werd destijds hevig bekritiseerd om haar trage optreden.

23 oktober 2007

Meer evacuaties Californië door bosbranden


De autoriteiten in de Amerikaanse staat Californië hebben zeker 300.000 mensen bevolen hun huizen te verlaten, aldus lokale mediaberichten. Dertien grote bosbranden teisteren Californië en hebben al zeker 1000 vierkante kilometer land verwoest.

De branden legden al 650 huizen, honderd bedrijven en vijftig bijgebouwen in de as. Vooral de regio rond de stad San Diego is getroffen. Een persoon is overleden en meer dan twintig personen zijn gewond geraakt.

Klik hier voor meer uitgebreide informatie over de bosbranden in California (Engels)

Leger nodig bij branden Californië

Gouverneur Arnold Schwarzenegger van de Amerikaanse staat Californië heeft maandag 1500 man van de Nationale Garde opgeroepen om de brandweer te helpen bij de bestrijding van talrijke natuurbranden. Al meer dan vijfhonderd huizen zijn verwoest.

Ook heeft de gouverneur het leger om blusvliegtuigen gevraagd. Dat maakte het kantoor van de gouverneur bekend. In de staat aan de westkust woeden zeker dertien grote branden.

Ongeveer driehonderd huizen gingen in Rancho Bernardo in het district San Diego in vlammen op, aldus brandweerlieden. In het nabijgelegen Fallbrook werden nog eens honderd woningen verwoest. En in Lake Arrowhead vielen 128 huizen ten prooi aan het vuur.

Meer dan een kwart miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Bijna 5000 brandweerlieden bestrijden het vuur.

Vooral de regio rond de stad San Diego is zwaar getroffen. Hier zijn 250.000 mensen geëvacueerd. Er viel in dit gebied een dode en twintig mensen raakten gewond. Ziekenhuizen, bejaardenhuizen en gevangenissen zijn ontruimd. Volgens Lisa Blake van de brandweer van San Diego mist de brandweer de middelen om alle huizen te redden.

In totaal bestrijden 4900 brandweerlieden met 314 brandweerwagens het vuur. Verder gaan ze het vuur met negentien vliegtuigen, vijftien bulldozers en acht helikopters te lijf. De brandweer kan volgens Zev Jaroslavsky van de gemeente Los Angeles het werk nauwelijks aan. Buurstaten hebben extra brandweerlieden naar Californië gestuurd.

Een harde wind wakkert het vuur aan. Meteorologen verwachten niet dat de wind voor woensdag gaat liggen. „We hebben weersomstandigheden die perfect zijn voor enorme branden”, aldus gouverneur Schwarzenegger. Het land is bovendien bijzonder droog. In Californië is dit jaar slechts eenvijfde van de normale neerslag gevallen.

De gouverneur spreekt van een „tragedie” en heeft in zeven districten de noodtoestand uitgeroepen. President George Bush heeft Californië inmiddels federale hulp aangeboden. Zeker 80.000 hectare land is verwoest, tientallen huizen vielen ten prooi aan de branden. Alleen al in Fallbrook bij San Diego gingen honderd huizen in vlammen op.

In het welvarende Malibu worden veel huizen van filmsterren bedreigd. Onder de geëvacueerden zijn de acteurs Dick Van Dyke, Mel Gibson en actrice Olivia Newton John. Het nagebouwde kasteel Castle Kashan met een vloeroppervlak van 930 vierkante meter en dat te koop stond voor 17 miljoen dollar, werd in de as gelegd. Ook de presbyteriaanse kerk moest er aan geloven.

22 oktober 2007

Tienduizenden vluchten voor bosbranden California


Hevige bosbranden in de Amerikaanse staat California hebben tienduizenden mensen op de vlucht gedreven. Tientallen huizen zijn al ten prooi gevallen aan de vlammen en duizenden anderen worden door de vuurzeeen bedreigd. Zeker een persoon heeft de branden niet overleefd en minstens zeventien anderen hebben verwondingen opgelopen.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger riep zondag de noodtoestand uit in zeven gemeenten in het zuiden van de staat. Elf grote bosbranden teisteren het gebied. De maatregel geldt in Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara en Ventura. Een harde wind wakkert het vuur aan.

In de regio is al meer dan 12.000 hectare veerbrand en meer gebieden worden bedreigd, maakte het kantoor van Schwarzenegger zondag bekend. Inmiddels zou er volgens lokale media al weer 2000 hectare extra in vlammen zijn opgegaan.

In het welvarende Malibu zijn tal van huizen verwoest door vuur. Honderden mensen zijn geëvacueerd. Veel huizen van Hollywoodsterren worden bedreigd. Onder de geëvacueerden zijn de acteurs Dick Van Dyke, Mel Gibson en actrice Olivia Newton John. Zondag ging de wind er liggen maar de situatie is verre van veilig. We zijn er nog lang niet. De brand is nog niet voorbij, aldus brandweercommandant Michael Freeman. Het vuur is hopelijk dinsdag of woensdag onder controle, ging hij verder. Voor de brand bij Malibu zijn 1400 brandweerlieden ingezet.

Volgens ooggetuigen heeft het vuur de markt van Malibu in lichterlaaie gezet en wordt de befaamde pier bedreigd. De branden leiden soms tot surrealistische taferelen. Terwijl de pier in het kustplaatsje wordt natgehouden om maar geen vlam te vatten, slaan niet ver daar vandaan surfers hun slag. Verlaten stranden en perfecte golven zorgen voor ideale surfomstandigheden. ‘Mijn ogen branden van de rook, maar ik vind het te gek’, aldus surfster Cindy Sandberg tegen de krant.

Twee in het oog springende gebouwen gingen in vlammen op. Het nagebouwde kasteel Castle Kashan met een vloeroppervlak van 930 vierkante meter en dat te koop stond voor 17 miljoen dollar, werd in de as gelegd. Ook de presbyteriaanse kerk van Malibu moest er aan geloven.

Andere plaatsen in de staat worden eveneens bedreigd door branden. Veel inwoners van de stad Ramona kregen zondagavond opdracht te vertrekken. De autoriteiten willen dat 36.000 mensen elders een veilig heenkomen zoeken. Ramona ligt 50 kilometer ten noordoosten van San Diego. Door een brand ten zuiden van de metropool San Diego viel een dode. Acht mensen raakten gewond in Potrero onder wie vier brandweerlieden die er slecht aan toe zijn.


Bronnen:
NOS, RTL Nederland, NOVA, ANP, Planet, NU.nl, CNN, FoxNews, AD, Elsevier, Telegraaf